Sidor

tisdag 4 oktober 2011

Ett tidigt bokslut av 2011

Redan nu känner jag att ett delbokslut sitter bra att redovisa. Detta trots att det är tre månader kvar av året. Men under resterande månader händer inte så mycket. De mål jag har satt upp har 6 av 7 genomförts. Det sista ligger i slutet av december, därför vill jag inte vänta till jul för att göra bokslutet.


Mitt stora intresse är Swedish Alpine Ultra http://www.swedishalpineultra.se/ . 2011 gick det första ultraloppet, 5 ultralöpare deltog.. Läs/se kommentarer och bilder på hemsidan och här på bloggen http://aventyrsvandra.outsideonline.se/. Jag gjorde inte loppet själv då jag var arrangör. Men två dagar senare gjorde jag sträckan men då från Abisko till Nikkaluokta.

Mitt deltagande i olika lopp enligt min målplan nedan är i första hand att träna och hålla i gång min kropp inför de tuffa utmaningar i den svenska fjällen.

Att jag är med i lopp som Lidingö Ultra, Stockholm Marathon och Lidingöloppet är inte i första hand att göra bra tider, visst har jag satt några mål att klara. Merparten av den träning jag gör under året sker hemma i Södertälje eller på landet i Sörmland och där är man ganska ensam. Att ställa upp i olika tävlingar tillsammans med andra ger mycket inspiration.

Huvudmålet är att klara olika vandringsäventyr i fjällen. Att göra Swedish Alpine Ultra efter det att de som deltagit i tävlingen kommit i mål. 2008 gjorde jag hela Kungsleden, från Hemavan till Abisko via Nikkaluokta. Är mycket starkt sugen att nästa år göra Kungsleden men då med start från Abisko och med ett lita annorlunda upplägg. För detta krävs träning i uthållighet inte att löpa snabbt men att kunna hålla ett relativt snabbt vandringstempo.
Hittills i år tom september har jag tränat/tävlat 120 mil, på en sammanlagd tid av 173 timmar. Utgår jag från mitt träningsår, september 2010 till september 2011 har det blivit 157 mil på 220 timmar.

De tävlingslopp jag deltagit i är följande:

Premiärmilen
Lidingö Ultra 50K
Stockholm Marathon
Swedish Alpine Ultra
De4Daagse, Nijmegen 2011 (50 km varje dag i fyra dagar)
Lidingöloppet
Trosapromenaden (18 december)

Min slutsats efter årets och även förra årets olika tävlingslopp måste jag nog konstatera att vandring som mer ställer krav på uthållighet än snabbhet tilltalar mig mest.
Långlopp som Stockholm Marathon, Lidingö Ultra 50K och Lidingöloppet har blivit så kommersiella att de mer ta fokus mot annonsörerna än löparen som är den som gör att loppen verkligen kan finnas. Tex Lidingöloppet, som efter inhämtandet av nummerlappen mer eller mindre tvingade in deltagarna i sporthallen med en massa olika kommersiella företag. Hörde många irriterande röster från löpare som inte hittade ut och inte hade lust att gå runt bland stånden. Till detta kommer att jag som gjorde Lidingöloppet för första gången ännu inte fått resultaten från loppet. Det har nu gått 10 dagar sedan loppet genomfördes.
Lite samma trend finns när det gäller utrustning. Det marknadsför utrustning som inte har något med det som man ska utföra. Själv får jag negativa kommentarer när jag beskriver vilken utrustning jag har när jag vandrar i fjällen. Har man inte det som marknadsförarna tycker är man inte klok.