Sidor

måndag 19 december 2011

Trosapromenaden 2011

Varje år sedan 76 år tillbaks har Södertäljekanotisterna anordnat denna vandring mellan Södertälje och Trosa, ca 40 km. För mig var det 8 gången jag gjorde denna vandring. Vandring går alltid söndagen före julafton. Vid denna tid på året kan vädret vara olika, från sol och torrt till massvis med snö. Åren 2009 och 2010 var det verkligen mycket snö, att då vandra tidigt på morgonen på oplogade vägar och gångvägar är en utmaning som det var 2010 med tidvis ca 20-30 cm djup snö.
Men det är som jag sagt till dem som klagar, detta är utmaningen och det som gör att vandringen verkligen blir äventyrligt. Söndagens vandring föregick av väderprognoser som varierade från mycket snö och snöblandat regn och kraftig blåst till mindre av allt. På lördagen snöade och regnade hela dagen i Södertälje så förutsättningarna för en häftig vandring förelåg.
                                          Foto Ove Jansson

Starten gick från Södertälje centrum kl 07.00. Till årets vandring hade jag lyckats få med mig min vandringskompis Jorma från Västerås. När starten gick hade ingen Jorma dykt upp. Strax efter ringde Jorma och meddelade att han inte visste var han var. Dels hade det snöat mycket på vägen från Västerås till Strängnäs, den väg han åkte till Södertälje, dels kört in fel infart till Södertälje. Detta gjorde att vi kom iväg 20 minuter efter de andra startande. Med ett högt tempo i snömodden kom vi ifatt alla efter ca 25 km förutom Anders Scharp, ägaren till Trosa Stadshotell som sprang sträckan. Enligt egen utsago för att hinna till hotellet och förbereda dels vårt SPA och sedan julbordet.


Det var 17 som ställde upp i årets vandring, varav 5 förstagångare. Det är lite synd att det är så få som ställer upp, men det positiva är att så många som 5 gjorde vandringen för första gången. Det var länge sedan det var så många, 4 var ungdomar och en lite äldre.
Att göra en sådan här vandring vid denna årstid är en härlig upplevelse, detta oavsett vilket väder det är. Sista 7 km in till Trosa upplevs av många som mycket jobbig, men ser man framför sig vad som väntar när kommer dit (ett härligt SPA och sedan julbordet med läckerheter som man sällan ser på ett julbord) så är det inga svårigheter att motivera sig att ta ut sina sista krafter. En av deltagarna gjorde sin 31 vandring, den första gjorde han när han var 14 år och då tillsammans med sin pappa som i sin tur hade gjort sin första vandring när han var 14 år. Leifs dotter gjorde sin första vandring när hon var 14 år. Tala om tradition.