Sidor

söndag 10 november 2013

Soldatprovet Lidingöloppet 9 november 2013

Lidingö Hemvärns Kamratförening anordnar varje höst ett Soldatprov. Detta innebär att man vandrar Lidingöloppsbanan. Förutom militärer så bjuds även civila in till denna vandring. Det är några år sedan jag var med senast, 2005 tror jag det var. Träffade några gamla vandringsvänner som jag inte sett på några år.

Mitt syfte till att tacka ja till inbjudan var främst att få möjlighet till lite långdistansträning. Jag gilla Lidingöloppsbanan har gjort den många gånger främst genom Lidingö Ultra men också en gång genom Lidingöloppet. Dessutom har jag gjort loppet i träningssyfte ett antal gånger för några år sedan.

Banan är varierande, skog, villaområden och utsikt över vatten. När man vandrar ensam - vilket det blev även denna gång, vi hade alla olika vandringshastighet - är det härligt att ha något att fördriva tiden med. För mig som vanligtvis vandrar lång och under många timmar är det viktigt att ha något som distrahera bort tankarna på hur långt har jag gått, hur långt är det kvar etc.

                                          Så vita björkar har jag inte sett

Nu var det inte en vandring på tid. Då mina vandringar och vandringsträningar mycket går ut på att försöka hålla ett högt tempo så blir klockan också en del i mina vandringar.

Planen var att försöka hålla ett tempo på 7 km i timmen. De två första 7 km gick på 1 timme. Tredje något över. Sedan blev det lite tyngre, fjärde på 80 min och de sista 5 km på 55 min. Sträckan var 33 km med start och mål vid Lidingö IP.

Nästa år är det 50-årsjubileum för Lidingöloppet. Är det därför man har avverkat skog på en del ställen. Att göra banan bredare så att alla löpare kommer fram?

Nu var kanske den fjärde 7-kilometern inte så tidsmässigt lång, här fanns den första vätskestationen som jag kom till. De två andra hann inte fram innan jag kom dit. Det blev ett antal minuter drickan och pratande där. Detta var vid Grönstabacken.

Nu började tröttheten kännas av. Grönstabacken kändes tung. Nu kom de negativa tankarna som jag inte ville skulle komma. Nästa backe är ju Abborrbacken. Försökte slå bort denna tanke.

Trotts det relativa fina vädret, perfekt för denna vandring, så såg man inte mycket folk som var ute. De flesta var hundägare med sina hundar. En notering som jag gjorde vad gäller dessa hundar, var att hundarna gick för det mesta lösa, men ägarna hade god disciplin på hundarna. Innan jag mötte dem så hade antagligen ägaren sagt något till hunden för den stannade upp och satte sig ned när jag passerade dem. Bra. En annan notering som jag gjorde var att det var många småbarnspapper med barnvagn som jag mötte. Lustig nog så mötte jag bara hundägare och småbarnspapper med barnvagn, gick aldrig förbi någon. Gick jag så sakta?
Jo, Abborrbacken. Någon km innan började jag tänka igen. Gick lite lugnare och andades in mycket för att syresätta lungorna. Strax innan backen kom en kille och sprang förbi mig. Men han började gå i backen. När jag väl började gå uppför backen och höll i början jämna steg med killen framför mig kändes bra. Men en bit efter skylten med banans högsta punkt fick jag kramp i vänster lår. Shiit tänkte jag, bara ca 4 km kvar och detta. Men efter lite bearbetning av låret så började det släppa och just vid den asfalterade vägen efter backen släppte det. Skönt.

Tiden blev runt 5,14. Som sagt det var inte tiden som var det primära även om det för mig är intressant vilken tempo jag orkade hålla.
Som jämförelse, den 7 oktober gick jag till Trosa från Södertälje, 38 km på 6,05. Inga backar men på asfalt.

En annan jämförelse: 2011 gjorde jag mitt hittills enda Lidingölopp, tid 3,56 och 2012 Lidingö Ultra 50 km, på 7,10. Måste erkänna att då sprang jag lite också.

Nästa planerade lite längre lopp är just till Trosa, Trosapromenaden den 15 december. Får se om det blir på asfalt eller snö/is.

En tanke som slog mig när jag åkte till Lidingö den 9 november. Det var den 9 november 2012 som jag skrevs ut från sjukhuset efter min svåra infektionsskada i benet. Då skickades jag hem med rullator och kryckor. Hade då inte gått på ca 2 månader. Tränade lite den sista veckan på sjukhuset att gå med gåstol och sedan med rullatorn och kryckorna.