Sidor

torsdag 25 april 2013

Vill inte

Vill inte, kan själv och Alvin vet. Ord som barnbarnet Alvin, 2,5 år med stolthet säger. Ord som jag själv nu känner att jag vill använda. Det första ”vill inte”, anledning, fyllde år för ett tag sedan. Som mittenfyrtiotalist vill inte jag blir påmind om åldern. Själva firandet har jag inget emot, som när Alvin kommer och sjunger, ”ja mår han leva” och hurra. Att dels komma lite till åren och dessutom håller på och rehabilitera mig efter min skada känns nu lite jobbigt. Mitt måtto är ”tänk positivt och se framåt”. Så det andra Alvinordet ”kan själv”. Det är nu 8 månader sedan jag kom hem från Spanien med min skada. Stel- och styvheten i höger fot är fortfarande bestående. Går hos sjukgymnasten fortfarande, han tycker jag gör framsteg, jag är mer otålig och vill mer. Fick rådet att söka ortopeden på sjukhuset där jag vårdades för att de skulle se hur det stod till med benet. Ringde för att boka en tid och fick till svar att de hade inga lediga tider att boka!! Så därav blir det ”kan själv”, med andra ord jag får jobba vidare och själv se till att benet blir bra.

Nu till sista Alvinordet ”Alvin kan eller för mig Roland kan”. Första veckan på sjukhuset i september (23/9) läste jag Expressen och kom till deras Kultursida. Där fanns en artikel, ”Spring för livet, av PM Nilsson”. Blev lite förvånad att se denna artikel på Kultursidan. Det är kanske så att löpning har blivit ”Kult”-ur.

Läste artikeln, tyckte den var intressant och hade för avsikt att kommentera den på något sätt. Tyvärr så var motivationen inte så stor under tiden när jag låg på sjukhuset. När jag kom hem i november tänkte jag titta på den igen för att se vad jag skulle skriva. Tyvärr hittade jag inte de två sidor som jag klippt ut. Men för en månad sedan hittade jag dem bland en massa andra papper.

I artikeln ställs frågan ”Varför säljer Stockholm Marathon slut på några månader? Varför har Sverige på bara några år fått en stark och växande långloppskultur med fantasifulla upplägg i alla möjliga och omöjliga miljöer? Springa och simma i skärgården, springa i natten, springa långt i backar, springa längre än 10 mil, från Skåne till Lappland arrangeras alla varianter man kan tänka sig. Varför springer folk numera i fjällen i stället för att vandra?”

Många intressanta frågor och funderingar och artikelförfattaren ger ett antal förklaringar. Sammanfattningsvis kan dessa beskrivas som, att vi i löpningen hittar en skenbar frizon i ett liv vi egentligen inte står ut med, genom att springa ovanligt långt vill markera vår status, och att vi på grund av sjunkande testosteronhalter börjar intressera oss för långsamhet. Det bör nämnas att resonemanget gäller medelålders män huruvida detta även gäller för kvinnor framgår inte.

Dock anser artikelförfattaren dessa förklaringar som meningslösa. ”Egentligen är frågan om varför vi springer meningslös. Svaret är för enkelt och för viktigt för att väcka större intresse och därför hittar man det aldrig i alla löpartidningar, löparartiklar, löparböcker eller långlopps-dvd:er”.

Vi springer för att det är roligt. Barn springer för att det är roligt”. ”Det är roligt att springa och det är roligt att springa långt eftersom man kan det”. Det sista kan är lite av det Alvin säger att han kan, bl a springa. Nu är det så att jag kan inte springa så bra, däremot kan jag vandra snabbt och långt, bl a i fjällen. Får kanske tillägga att det kunde jag före skadan, så nu blir det att vara riktigt envis och säga att Roland kan.

Artikelförfattaren ställer bl a frågan ”varför springer folk numera i fjällen i stället för att vandra?.
Jag vill hävda att det inte alltid är så stor skillnad att springa eller vandra raskt i fjällen. För min del är skillnaden i tid på en sträcka av 105 km ca 7 timmar. Nu är inte tiden det viktigaste, utan upplevelsen, utmaningen, äventyret att springa/vandra långa sträckor.

Swedish Alpine Ultra går av stapeln den 13 juli. Ett lopp som jag arrangera mellan Nikkaluokta och Abisko, 105 km. Detta är verkligen att springa/vandra långlopp i fjällen och man ska vara säker på att man klara detta under 24 timmar. Här är det verkligen frågan om att ha inställning till att n.n kan.

Ni som gillar upplevelse, utmaningar, äventyr anmäl er.