Sidor

tisdag 16 december 2014

Trosapromenaden 14 december 2014

Trosapromenaden är en vandring från Södertälje centrum till Trosa. Detta är ett arrangemang som Södertäljekanotisterna starta för 79 år sedan. Denna vandring har alltså pågått varje år sedan 1936.

Historien säger att det var några av dom manliga kanotisterna som inte fick vara hemma när det skulle städas inför julen, (eller också så smet dom från städningen...) som tog en träningsrunda på 40 km till Trosa.

Promenaden har sedan pågått varje år i obruten följd. Även under krigsåren med färre deltagare.

Trosapromenaden går söndagen före julafton om inte julafton ligger för nära söndagen, då blir det söndagen innan, vilket det blev i år. Starten sker kl 07.00 vid Södertälje Centrum/pendeltågsstationen.

Sträckan går utefter Nyköpingsvägen, G:a Riksettan förbi Pershagen, Brandalsund, Järna och Hölö. Här anordnas en brasa och kaffe att värma sig vid. Därefter går man vidare förbi Tullgarn, Vagnhärad och Åda Gård för att avsluta vid Trosa Stadshotell.

I Trosa väntar sedan ett Spa vid Trosa Stadshotell med en härlig avkoppling i varma bad. Sedan är det ett läckert julbord som väntar. Sedan blir det busstransport hem. 

Ett litet tillägg till historien är att då Spa inte fanns, var väl inte upptäckt på 30 och 40-talet, så sägs det att om det gavs sig så tog man ett dopp i Trosaån och att några vänner i Trosa bjöd på sill och nubbe. Sedan gick man till Vagnhärad och tog tåget tillbaks till Södertälje. Som sagt, det är vad historien säger. 

I år var det strålande sol och runt 0:an. Ett helt underbart väder att vandra i.







För min del var detta den 9:e Trosapromenaden. Vid många av dessa har det varit snö och mycket snö. Vid några tillfällen har kommunen inte hunnit ploga gångvägen in till Trosa, ca 7 km och då har man fått tar sig fram i mellan 30-50 cm djup snö.  

Efter ca 30 km väntar lite förtäring och kaffe.









   
Samtliga deltagare vandrade förutom Anders (ägaren till Trosa Stadshotell) som sprang, 3,47. Skulle ju hinna fixa julbordet tills vi andra kom. Vi vandrare hade tider från 5,53 (viktigt för denna tid var 1 minut bättre än den jag själv hade 2013.) Själv kom jag in med en grupp, Jorma, Lena och Detlef, tid ca 6,15.



Inga kommentarer: